Piikkipöpön pelossa

Pirjo Arvola ja Pekka Arvola: Outo pöpö Haukkumaassa. Kuvitus Ilona Partanen. Espoo: Mini Kustannus Oy, 2023.

 

Etsivä Väiski Mäyris auttaa koiraystäviä, kun outo pöpö uhkaa Haukkumaata. Pirjo ja Pekka Arvolan Mini-kustannuksen lasten kuvakirjasarjan kolmannessa osassa Outo pöpö Haukkumaassa eletään pandemian aikaa.

 

Kummallisesta pilvestä pölähtäneen pyörteen jälkeen koirien turkit alkavat muuttua piikikkäiksi. Koiriin on tarttunut piikkipöpö, jonka pelätään tarttuvan. Tohtorikoira Hertta Rohtonen apulaisineen jakaa koirille kuonomaskit, joiden käyttö vaatii hieman totuttelua.

 

Aiemmista kirjoista tutut koko koirakylän vanha Rauhantassu ja viisas tietäjä Pyry-corgi jakavat viisauksiaan ja ohjaavat Väiski Mäyristä ja koirakansaa kohti hankalan tilanteen ratkaisua. Pyryn ohjeiden mukaan aletaan valmistaa piikkitautiin rohtoa. Se auttaa ensin vain kiharapöpöön, mutta koirat eivät lannistu oikeiden ainesten etsimisessä.

 

Aiempien kirjojen Liikaa herkkuja Haukkumaassa (2020) ja Houkuttaja häiritsee Lammasmaata (2021) tapaan tämäkin kirja ammentaa satujen ja myyttien maailmasta. Apu rohtohaasteeseen ja oikeiden ainesten koktailiin löytyy hunajasta kuin Kalevalan Lemminkäisen tarinassa ikään. Pörinä-Petteri-mehiläisen piikillä se saadaan rokotettua koirakansaan.

 

Outo pöpö Haukkumaassa on hurmaava sekoitus tuttuja tapahtumia viime vuosilta oivalluksekkaisiin ja lapsia hauskuuttaviin asuihin puettuna sekä sadun ja myyttien aineksia. Vaikeasta ajasta selvitään yhteistyöllä ja lopuksi juhlitaan niin kuin sadun kaavaan kuuluu. Realismia ja sadun ja myytin aineksia yhdistämällä kirjallisuusterapeutti Pirjo Arvola ja teologian maisteri Pekka Arvola ovat luoneet terapeuttisen lasten kuvakirjan, joka mahdollistaa haastavan kokemuksen ja maailman muuttumisen hämmennyksen työstämisen lapselle ymmärrettävällä tavalla. Tarina saattaa helpottaa myös piikkikammoista lasta.

 

Ilona Partasen kuvitus on tuttua laatutyötä, kauniita värisävyjä ja ilmeikkäitä koiria.

 

Se harmittaa, että Outo pöpö Haukkumaassa julkaistiin vasta koronapandemian hellitettyä. Kirjalle olisi ollut tarvetta aiemmin, mutta julkaisuprosessit ovat hitaita. Ehkä kirjalle on käyttöä tulevissa pandemioissa –  vaikkei sellaisia tietenkään toivoisi tulevan. Harmi on myös, että tämä on yksi Mini Kustannuksen viimeisiä kirjoja kustantamon lopetettua toimintansa.

 

 

 

 

0
Feed

Jätä kommentti