Kalevalan päivänä: Suuren tammen lehvistä toivo

Ojenteli oksiansa,

levitteli lehviänsä.

Latva näytti taivahalle,

lehvät ilmoille levisi.

---

Kenpä siitä oksan otti,

se otti ikuisen onnen.

Kenpä siitä latvan taittoi,

se taittoi ikuisen taian.

(Kalevalan 2. runo, säe 85 ja 195.)

Kalevalan suuri tammi tarjoaa kirjallisuusterapeuttiseen työskentelyyn hedelmällisen kehikon ja ulottuvuuden, josta löytyy vahvaa symboliikkaa ja vertauskuvia elämänkokemuksille ja pyrkimyksille kohti eheämpää elämää.

 

Tarinassa maasta kasvaa tammi, niin suuri, että se lopulta peittää auringon paistamasta ja elämä uhkaa maan päällä sammua. Paikalle tulee pieni peukalon pituinen mies. Se kasvaa suureksi ja kaataa tammen.

 

Kalevalan suuren tammen tarina on osa ympäri maailmaa tavattavaa suureen puun myyttiperhettä, maailmanpuumyyttejä. Monissa kulttuureissa tavataan myyttinen puu, joka sijaitsee maailman keskellä ja sitoo taivaan ja maan yhteen tai kannattele taivasta eräänlaisena maailmanpylväänä. Puu tunnetaan myös elollisen maailman tai koko maailman vertauskuvana.

 

Joissakin mytologioissa maailman eri tasot sijaitsevat päällekkäin ja suuri puu sitoo ne yhteen. Myyttinen puu antaa kuolemattomuuden. Joissakin mytologioissa, kuten islamilaisilla ja hinduilla, puu ylläpitää veden kiertoa ja kuljettaa vettä yläilmoihin. Raamatussa tavataan hyvän ja pahan tiedon puu. Kabbalassa ja toorassa elämänpuu on keskeistä kuvastoa.

 

Ihmiset ovat kuin lehtiä elämän puussa, sanotaan. Suku kuvataankin usein puun muotoon, puhutaan sukupuusta. Kirjallisuusterapiassa yhtenä harjoituksena on kirjoittaa sukupuun lehtiä eläviksi, ihmisille tarinat.

 

Niin yksilöpsykoterapia-asiakkaani kuin Kalevalan kaikuja -kirjallisuusterapiaryhmieni osallistujat ovat vuosien varrella voimaantuneet suuren tammen äärellä. On lähdetty pohtimaan, mikä omassa elämässä on ollut niin suurta, että on peittänyt alleen muut elämän ulottuvuudet, tai mikä on tällä hetkellä sellaista, jonka kasvua olisi paikallaan hillitä. Se voi olla jotakin, joka on alun perin ollut hyvää, mutta saadessaan liian suuret mittasuhteet peittävätkin alleen muut elämän ulottuvuudet – kenellä työ, kenellä parisuhde tai vanhemmuus. Se voi olla myös vaikkapa liiallinen alkoholinkäyttö, ahdistus, yliajattelu tai huolet terveyden menettämisestä. Monelle tammen tarina rinnastuu heidän masennuskokemukseensa. Elämän valo ja värit ovat peittyneet sankkaan oksistoon.

 

Suuren tammen tarinassa piilee kuitenkin toivo. Se lopussa jokaisella on mahdollisuus taittaa itselleen tammen oksa, josta koituvat toivo ja onni. Näin myös vaikea elämänjakso voi kääntyä hyväksi, opiksi ja ymmärrykseksi, oksa oksalta, lehvä lehvältä. Itsestä löytyy peukalon mittainen mies, pieni toivon kipinä, joka on kasvuprosessin myötä kasvattaa kyvyn kaataa tammen.

 

Hyvää Kalevalan päivää!

 

Lähteet

Kalevala ja opas sen lukemiseen (2017). Oppaan ja kaavioiden toimitus Liisa Kaski. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Mäki, Silja (2023). Kalevala kuljettaa kohti kipeitä kokemuksia. Kirjallisuusterapia 2/2023, 19–23.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmanpuu, luettu 28.2.2024

 

Kuva: Oskari Helve

0
Feed

Jätä kommentti