Päivi Virtasen Lilla Villan

Lilla Villan kantaa Päivi Virtasen muistoa

Koko perheen kulttuuritalo Lilla Villan Sipoon Nikkilässä oli kirjailija Päivi Virtaselle (1927-2016) tärkeä paikka. Hän vei sinne perhettään ja läheisiään sekä tuttujaan syömään ja jakamaan kuulumisia. Minäkin sain kunnian tulla kutsutuksi sinne. Viehättävä puutalo keskellä keskustaa kutsuu rauhoittumaan ja keskustelemaan.

Lilla Villanissa järjestettiin Reuna-kustantamon kirjailijatilaisuuksia, joissa Päivi oli ahkera kävijä. Siellä pidettiin 12.10.2016 myös Päivin toisen kirjan Löytöretkiä. Tuusulanjärven toisenlaisia taideaarteita etsimässä esittelytilaisuus, joka oli samalla mahdollisuus muistella Päiviä. Kirja oli julkistettiin 8.10.2016 Keravalla. Lilla Villanin tilaisuus oli Päivin alun perin suunnittelema, joten se toteutettiin hänen toiveittensa mukaan. Paikalla oli Päivin sukulaisia, kirjan syntyyn vaikuttaneita ihmisiä kirjakätilöstä kustantajaan sekä Päivin ystäviä ja muita läheisiä elämän varrelta.

Kirjan taittaja Jaana Rautio kertoi kansikuvan idean synnystä ja yhteistyöstä Päivin kanssa. Kannessa voi nähdä uiskentelevan Tuusulanjärven lintujen. Kirjan sisäsivujen mustavalkoiset kuvat ovat Päivin maisemista: Ensimmäistä osaa koristavat koivun oksat ja toista kävyt. Kolmanteen osaan valikoituivat itseoikeutetusti pihlajanmarjat, jotka näkyivät Päivin viimeisten elinviikkojen ajan hänen ikkunastaan ja joista hän sai voimaa viimeiselle matkalleen.

jaana-rautio-kuva-maritta-gronroosTaittaja, graafikko Jaana Rautio. KUVA: Maritta Grönroos

Kustantaja Tarja Tornaeus muisteli Päiviä kirjailijayhteisön jäsenenä sekä ensikohtaamistaan Päivin kanssa. Minä otin alun perin kirjakätilön roolissa Tornaeukseen yhteyttä Päivin toiveesta ja tarjosin heille Päivin käsikirjoitusta, josta syntyi hänen ensimmäinen kirjansa Maria-perkele. Saimme kauniina kesäpäivänä Päivin kanssa kutsun Reuna-kustantamoon Tuusulan Rusutjärvelle. Tornaeus muisteli, miten Päivi ihastui siniseen puutaloon ja rentoon tapaan aloittaa kustannusneuvottelu. Kaukana olivat tärkeily ja virallisuus. Välittömyys säilyi myös toisen kirjan syntyprosessissa.

tarja-tornaeus-kuva-maritta-gronroosKustantaja Tarja Tornaeus. KUVA: Maritta Grönroos

Löytöretkiä-kirjalla on toivottavasti monenlaisia käyttötarkoituksia. Se kuvaa Päivin työtä, jossa hän sai kohdata syrjäytyneitä ja unohdettuja ihmisiä sairaaloissa, hoitolaitoksissa ja jopa kaatopaikalla. Päivin miniä Maritta Grönroos toivoo kirjan kuluvan hoitoalan opiskelijoiden käsissä. Se näyttää hienolla tavalla mallia siitä, miten jokainen ihminen tulee kohdata arvokkaana, oli hänen ulosantinsa ja olemuksensa millainen tahansa. Kirjan toisessa osassa Päivi kertoo omasta elämästään ja antaa samalla mallia siitä, miten vaikeistakin asioista voi puhua ja kirjoittaa.

Oli ilo saada olla muistelemassa Päiviä ja neljän vuoden mittaista yhteistä matkaa hänen kanssaan kirjakätilön, kirjoittajaohjaajan, psykoterapeutin ja lopulta ystävän roolissa. Lilla Villan kantaa erityisiä muistoja.

Lupaan viedä eteenpäin Päivin sanomaa siitä, että kirjoittaminen kannattaa ja että koskaan ei pidä haudata haaveitaan. Vielä 87-vuotiaana voi tulla esikoiskirjailijaksi ja 89-vuotiaana on mahdollista julkaista toinen kirja.

silja-maki-kuva-maritta-gronroosKirjakätilö Silja Mäki. KUVA: Maritta Grönroos

Kiitos Lilla Villanin toiminnanjohtaja Petri Pöyhöselle mahdollisuudesta järjestää tämä tilaisuus sekä kauniista laulusta tilaisuudessa!

ISO KUVA alussa: Tarja Tornaeus haastattelee Päivi Virtasta Lilla Villanissa Maria-perkeleen esittelytilaisuudessa alkuvuodesta 2015. KUVA: Göran Tornaeus