Kerttu työssä uupuneen apuna

Kerttu työssä uupuneen apuna ja työuupumuksen ennaltaehkäisijänä

Minulla on ilo saada taas ohjata aikuisten taruterapiaryhmää Satujen salaisuudet. Jälleen kerran tänään sadut osoittivat voimansa ja viisautensa.

Satunamme oli ikuinen runsaudensarvi Hannu ja Kerttu, klassikko, jossa kriisi kääntyy mahdollisuudeksi.

Yksi ryhmän jäsen lähti tutkimaan sadun kautta työuupumuksen ja sitä seuranneen masennuksen kokemustaan, kriisiään. Hän tunnisti Hannun ratkaisuyritykset. Kuten Hannu sadussa tiputtelee pakonomaisesti tielle ensin kiviä ja sitten leivänmuruja ja yrittää ratkaista asiat järjellä, myös hän oli yrittänyt liikaa eikä tunnistanut voimiensa ehtymistä.

Toipuminen lähti liikkeelle, kun hän löysi itsestään Kertun piirteet ja voimat. Kuten Kerttu sadussa, hän uskalsi epäillä ja hidastaa vauhtia, kuunnella itseään ja sydäntään järkeilyn sijaan.

Tästä virisi ryhmän kesken keskustelu työuupumuksesta myös positiivisena asiana, merkkinä pysähtymisen ja toisin katsomisen tarpeesta. Osalle pysäytys oli ollut fyysinen sairaus. Jokainen tunnisti itsessään Hannun ja Kertun piirteitä. Mietittiin myös sitä, miten Hannun piirteet ovat kulttuurisesti hyväksyttyjä, jopa ihannoituja ja oletettuja. Onneksi on alkanut löytyä tilaa myös vastakkaisille voimille, luvalle hidastaa tahtia ja kuunnella itseään.

Kuin vastaukseksi tähän tänään tuli tiedote, että Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmän valmistelee ehdotusta uudeksi työaikalaiksi. Työterveyslaitos katsoo, että työaikalain on varmistettava terveyden ja työkyvyn säilyminen kaikessa työssä ja kaikilla toimialoilla.

Kertulla taitaa olla tässä viisaat sormensa pelissä!