ELÄMÄKERRALLISEN KIRJOITTAMISEN RYHMÄT

”Ihmettelin jo aiemmin, mitä taikoja sinä Silja oikein teet, kun kirjoittaminen on täällä ryhmässä aina niin helppoa ja kepeää, ettei malttaisi edes lopettaa.” (Liisa)

”Täällä ryhmässä olo on niin avaavaa. Ymmärrän itseäni ja elämääni paremmin.” (Siiri)

”Nyt vasta oikein oivallan sen, mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että elämäkerrallinen kirjoittaminen eheyttää.” (Päivi)

        ”Kiitos luottamuksellisuudesta ryhmässä! Täällä on voinut kertoa sellaisia sukuun liittyviä asioita, joita ei ole voinut kertoa missään    muualla.” (Anniina)

k004

Kuva: Veera-Liisa Kurvisen arkisto

Haluatko tutustua taustaasi ja sitä kautta itseesi paremmin? Kiehtooko sukusi tunnettu tai vielä tuntematon tarina sinua? Syyhyttääkö kaapissa jo odottava materiaali sormiasi?Haluatko saattaa sukusi tarinan kirjalliseen muotoon?
Kaipaatko aloittamiseen ryhmän tukea? Hyötyisitkö keskustelusta sukuusi liittyvien aiheiden tiimoilta?

Elämäkerrallisen kirjoittamisen ryhmässä lähestytään joko omaa tai sukulaisten elämää kirjallisuusterapeuttisin menetelmin. Erilaisten harjoitusten avulla houkutellaan esiin aiheita, muistoja ja näkökulmia siihen, miten elämäkerrallista tekstiä voi kirjoittaa ja mihin teemoihin tai aika- ja ikäkausiin kukakin kirjoittaja haluaa paneutua.

Ryhmässä kirjoitetaan pieniä tekstejä, luetaan niitä ääneen ja keskustellaan niiden ja aiheiden herättämistä ajatuksista ja tunteista. Varsinainen kirjoittaminen tapahtuu kotona, joko ohjaajan antamien tehtävien avulla tai jokaiselle jäsenelle ominaisella tavalla. Ryhmään saa tuoda myös kotona kirjoitettua tekstiä muiden kuultavaksi. Tekstikatkelmia on mahdollista lähettää ohjaajalle kommentoitaviksi.

Mukaan voi tulla ilman valmista materiaalia ja lähteä sitä vähitellen keräämään. Ryhmässä voi niin ikään kirjoittaa itselleen pieniä katkelmia ilman ajatusta laajemmasta kokonaisuudesta. Mukaan saa tulla myös valmiimman suunnitelman kanssa ja on mahdollista työstää laajempi tekstikokonaisuus sukulaisille tai julkaistavaan muotoon.

vanhat_30cm

Keskustelu on ryhmässä tärkeässä roolissa. Ryhmän jäsenten kirjoittamien ja ääneen lukemien tekstien ja niiden herättämien ajatusten jakaminen antavat mahdollisuuden käsitellä ja työstää muistoja, ajatuksia ja kokemuksia monella tasolla ja löytää niihin uudenlaisia näkökulmia. Kun yksityinen jaetaan ryhmässä, se muuttuu yhteiseksi kokemukseksi. Syntyy samastumisen kokemuksia ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.  ”Sukuni ei olekaan poikkeuksellisen hullu.” ”Tätini kaltaisia naisia onkin maailma sivu ollut monia.” ” Minun ei tarvitsekaan hävetä enoni sairautta.”

Suvun tutkiskelun kautta löytyy voimavaroja tähän päivään. Löytyy isoäitejä ja setiä, joiden periksi antamattomuutta ja urheutta vaikeissa elämäntilanteissa voi ihailla ja joista voi tulla itselle voimavaroja antavia esikuvia. ”Jos kerran setäni selvisi sodan ja sen seurausten koettelemuksista, miksi en minäkin omistani.”

Yhtenä välineenä suvun tarkastelemiseen käytetään monissa ryhmissä terapeuttisen sukupuun piirtämistä. Se tekee näkyväksi monia asioita, kuten periytyviä toimintamalleja ja selviytymiskeinoja. Ihminen tajuaa kuuluvansa pitkään ketjuun ja saa selityksiä asioille, jotka ehkä periytyvät useamman sukupolven takaa. Toisaalta hän saa mahdollisuuden katkaista toimimattomia toimintamalleja. Ennen kaikkea merkityksellistä on sukupuutyöskentelyn elämäkerrallisen kirjoittamisen voimavaroja tuottava vaikutus ja sitä kautta heräävä kiitollisuus.

TULEVIA RYHMIÄ

KESÄ 2018

Hekaten kynän kärjellä

Omaelämäkerrallinen kirjoittajakurssi Kreetalla

Paleochorassa 10.-17.6.2018

Ryhmä on täynnä.

Lue lisää esitteestä.

 

KEVÄT 2018

Elämäkertaa kerrakseen

Kirjallisuusterapeuttisin menetelmin kirjoittava ryhmä, jatkoryhmä

Kahdeksana tiistai-iltana 9.1.2018 alkaen klo 17.30-19.30

Ryhmä on täynnä.

Lue lisää esitteestä.

 

 

AIEMPIA RYHMIÄ

SYKSY 2017

Elämäkertaa kerrakseen

Kirjallisuusterapeuttisin menetelmin kirjoittava ryhmä

Kahdeksana tiistai-iltana 5.9.2017 alkaen klo 17.30-19.30

Lue lisää esitteestä

 

Hekaten kynän kärjellä

Omaelämäkerrallinen kirjoittajakurssi Kreetalla

Paleochorassa 4.-11.6.2017

Lue lisää esitteestä

Ryhmä on täynnä. Uusi kirjoittajamatka kesällä 2018.

 

Elämäkertaa kerrakseen

Kirjallisuusterapeuttisin menetelmin kirjoittava ryhmä

Helsingissä kuutena tiistaina alkaen 13.9.2016 klo 13-16

Lue lisää esitteestä

Ariadnen kynän kärjellä 

Omaelämäkerrallinen kirjoittajakurssi Kreetalla

Agios Nikolaoksessa 12.-19.6.2016

Luovaa kirjoittamista, kirjallisuusterapiaa ja taruterapiaa yhdistävällä kurssilla on mahdollista valita lähestymistavaksi joko tavoitteellisempi kirjoittaminen tai itseä hoitava puoli. Kurssilla peilataan oman elämän labyrintteja antiikin Kreikan mytologiaan ja Kreetan historiaan.

ESITE Agios Nikolaos Kreeta 2016 

ESITE kevat 2016 elamakerta Kerava

ESITE syksy 2015 elamakerta Kerava

ESITE kevat 2015 elamakerta Kerava

ESITE syksy 2014 elamakerta Helsinki

Elämäkerrallinen kirjoittaminen Kerava kevät 2014

Elämäkerrallinen kirjoittaminen Pasila syksy 2013


Siljan elämäkerrallisen ryhmän jäsenten kertomaa ryhmässä olon kokemuksestaan:

”Mä olen se Liina (= isoäitini). Elän hänen elämäänsä tosi voimakkaasti. Tämä on hyvin terapeuttista näin: etäännytetty minä-muoto, nyt-hetki.” (Maija,  joka kirjoitti minä-muodossa isoäitinsä elämästä)

”Minä yritän kirjoittamalla selvittää itselleni, kuka minä olen. Olen päättänyt antaa nyt itselleni aikaa ja uppoutua tähän kirjoittamiseen. Haluan olla kiitollinen äidilleni koko elämäni ajan.” (Marjatta,  joka kirjoitti kolmen naisen sukupolvien jatkumosta, isoäidistään, äidistään ja itsestään.)

”Se tapahtuu paikassa, jossa on muutakin elämää ja ihmisiä. En ole yksin muistojeni kanssa. Siellä on elämää ja ihmisiä, juodaan kahvia ja teetä. Nuo ihmiset ovat ja istuvat, eivät lähde pois. Ovat vaan paikoillaan, juttelevat, hengittävät, juovat kahvia ja teetä. Kaikki eivät tiedä kaikkea toistensa asioista ja kipupisteistä. Kaikkien ei tarvitse tietää kaikkea. Melkein voi silti tietää, että silloin, kun joku on hiljaa, hän miettii isoja asioita.” (Helena, joka kirjoitti fiktiivisen tarinan keinoin auki nuoruuden traumaansa)

Vastauksia kysymykseen, mistä ryhmän jäsenet saivat voimavaroja ryhmän aikana:

”Kuunteleminen, uusien ihmisten kohtaaminen, samanhenkisyys, kohotti mielialaa. Uskomattoman luottamuksellisen ilmapiirin kokeminen sykähdytti.”

”Keskusteluista, perhetarinoista ja myötäelämisestä. Kokemus oli syvällinen ja intiimi.”

Ohjaajakollegan kokemuksia:

”Näyttää siltä, että omaelämäkerrallinen kirjoittaminen etenee parhaiten, jos siihen asennoituu tutkimusmatkana. Jostain lähdetään liikkeelle, mutta yhtä hyvin voidaan viipyä samalla alueella. Se, mikä haastaa etenemään, liittyy elämän arvoituksellisuuteen.”(Heli Hulmi 2010: Saattaen vaihdettava. Vapaudu kirjoittamalla. KVS, 11.)

 


silja.maki@saunalahti.fi
050 313 1027